Het PoeriemVrouwtje schrik zich een klein - poeriem - hoedje
De Schrikkelschrik van het Klein-Poeriem PoeriemVrouwtje
In dit Hoofdstuk
  Waarom het PoeriemVrouwtje Schrikkelschrok
  Hoe zit het in elkaar?
  En toen verder
   
Dag lieve kinderen!!!!!!!!!!!!

Was me dat schrikken! Schrikkeldeschrik!!!

Waarom ik schrikkelschrok? Ik zal het jullie, lieve kindertjes, uitleggen.

Kijk, net als jullie weet ook ik, dat het een maand na Toe Bisjwat Poeriem wordt. Poeriem, dat vrolijke feest dat in het Nederlands Lotenfeest wordt genoemd. Poeriem, mijn feest! Ik ben immers het PoeriemVrouwtje! Nou dan!

Dus ging ik, een maand na Toe Bisjwat, alles klaarmaken wat wij voor Poeriem nodig hebben. Ik ging Hamans-oren bakken en bestrooide die met poedersuiker. Speciale Poe-poe-der-riemsuiker.

Ik zette alvast sjlachmones-pakjes klaar, met lekkere etenswaren en dranken. Om naar al mijn vriendinnen en vriendinnetjes te brengen. En dat zijn er veel; de-hele-wereld-gewonnen veel! En mijn man, je weet wel mijn lieve ChanoekaMannetje, voor hem maakte ik ook sjlachmones-pakjes klaar. Om dan op Poeriem naar al zijn vrienden en vriendjes te kunnen brengen.

Jullie willen weten wat ik nog meer deed? Nou, ik legde extra geld klaar voor arme mensen. Want die mag je nooit, en zeker niet op Poeriem vergeten. En omdat wij op deze vrolijke dag ’s middags een se’oeda-feestmaaltijd hebben, kokkerelde ik dat het een lust was. De flessen wijn zette ik alvast op tafel klaar. Hmm, lekker! Klaar voor een LechajiemProostSlokje!

Toen ik met al die voorbereidingen klaar was, ging ik naar sjoel. Verkleed natuurlijk; prachtig verkleed. Zoals iedereen dat doet. Want ook dat hoort bij Poeriem!

Was me dat schrikken!!! Ik was de enige die verkleed was!!!

Hoe kon dat nou? Het was toch de avond van de veertiende dag in de maand Adar! Dan is het toch Poeriem?!

Ik ben naar huis gegaan. Ik begreep er niks van. Om van de schrik te bekomen heb ik maar al die Hamans-oren opgegeten. En een slokje wijn gedronken. En nog een slokje. Van de schrik kreeg ik er schik in; een schrikschik dus. En dus dronk ik nog een heleboel slokjes meer. Het was immers Poeriem!

Ik begon me toen wel wat duizelig te voelen. Ik merkte dat het mij niet lukte deze lieve brief aan jullie af te maken. Was ik misschien dronken geworden van al die kleine slokjes wijn...? …?...?

Toppie
Lieve kinderen!
 

Inderdaad. Het PoeriemVrouwtje was dronken geworden. Ja, ja. Zij is nu nog steeds bezig haar roes uit te slapen. Daarom leg ik jullie hier even uit wat er aan de hand was.

Ons PoeriemVrouwtje had zich vergist. Het was nog niet ècht Poeriem. Alleen maar Poeriem Katan – Klein Poeriem. Dat had zij in de Loe’ach - het joodse kalendertje - kunnen zien En dan was haar schrikkeldeschrik helemaal niet nodig geweest.

Kijk, het zit zo:
Een zonnejaar duurt 365 dagen.
Want na 365 dagen staat de zon weer op dezelfde plaats als vorig jaar.

Een maanjaar duurt 12 maanden van 29 of 30 dagen.
Samen zijn dat 354 (soms 355 of 356) dagen. Een verschil dus van 365 – 354 = 11 dagen. Dat wil zeggen dat een maanjaar 11 dagen eerder voorbij is dan een zonnejaar!

Stel je voor dat wij vandaag het zonnejaar en het maanjaar samen op dezelfde dag laten beginnen. Dan is het maanjaar na 354 dagen voorbij en begint een nieuw maanjaar. Maar het nieuwe zonnejaar is dan nog niet begonnen. Want dat begint pas na 365 dagen. Pas 11 dagen later.

Weer een jaar later is het verschil tussen het begin van het maanjaar en het begin van het zonnejaar 11 dagen en opnieuw een jaar later is het verschil opgelopen tot 33 dagen.

Als het zo verder zou gaan, zouden de lentemaand Niesan en het lentefeest Pesach in de winter terechtkomen. En daarna in de herfst. En weer daarna in de zomer. En dat is niet de bedoeling. Want een lentefeest in de winter, in de herfst of in de zomer… dat kan natuurlijk niet!

Hoe lossen wij dat probleem op? Dat doen wij door na 2 of 3 jaar een hele maand – een schrikkelmaand - aan het maanjaar toe te voegen. Dan staan we weer gelijk of bijna gelijk en valt Pesach in de lente. Zoals het hoort.

Die extra maand komt meteen na de maand Sjewat. Die schrikkelmaand heet Adar Rie’sjon, de Eerste Adar-maand. Daarna komt de Tweede Adar-maand, Adar Sjeenie. En in Adar Sjenie, dàn pas vieren wij Poeriem!

Daar had ons PoeriemVrouwtje even niet aan gedacht. Wat een vergissing, hè! Niet leuk voor haar. Weten jullie wat? Als zij haar roes heeft uitgeslapen, als zij weer helder in haar hoofd is, ga ik het haar uitleggen. Maar laten jullie niet aan haar merken dat jullie weten hoe zij zich heeft vergist. Dat is niet prettig voor haar. Dat begrijpen jullie wel, hè? Afgesproken? O.K.? Groetjes dan!

Toppie

Lieve kinderen!

Daar ben ik weer, jullie PoeriemVrouwtje. Uitgeslapen. Ik ga mij niet meer schrikkeldeschrikken. Want alles is mij uitgelegd. En dit is wat ik heb begrepen:

-


-


-

In de twééde maand Adar vieren wij Poeriem. Op 14 en 15 Adar. Dat noemen wij Poeriem Gadol - Groot Poeriem.

Maar toch, op de 14e en 15e dag van de éérste maand Adar vieren een héél klein beetje feest. Dat noemen wij Poeriem Katan – Klein Poeriem.

Wij vieren het door iets extra’s lekkers te eten. En in sjoel zeggen wij geen Tachanoen (smeekgebed). Want het zijn immers toch ook vrolijke dagen!

Ik wens jullie een fijne Kleine Poeriem! En tot de volgende maand als het echt Poeriem is!

 

Daaaaaaaaaaaaaaag!

jullie PoeriemVrouwtje

 
Tot een volgende keer!
Toppie
               

Scroll & Roll naar boven en maak je keuze...

 
 
 
 
 
Tekst & Poeriemvrouwtje © Rabbijn Ing. I. Vorst 5772-5774– Design & Lay Out © Elveaa 2012-2014